"soepke 

uit  een  kommeke"

idesbaldbier-soepkom.jpg (92470 bytes)

Op dinsdagavond 5 juli 2006 kwam ik tijdens een fietstocht in Zeeuws - Vlaanderen uit in De Griete, een gehuchtje onder aan de zeedijk in de polder bij Terneuzen.

Het terras van "café De Griete" lag er uitnodigend bij. Als bierliefhebber stap je dan af en kijk je wat er op de bierkaart staat.

Mijn aandacht werd meteen getrokken door het Idesbaldbier. Op de eerste plaats omdat ik het nog niet kende, maar nog meer omdat het op een heel aparte manier geserveerd werd: als een soepke in een kommeke.

En zoiets wil je natuurlijk uitproberen. Inderdaad werd het bier geserveerd in een aardenwerk soepkom (zonder oren). Het was een verfrissend biertje met een heel licht-zure tinteling. Heel aangenaam op een warme zomeravond als deze.

Omdat mijn fietstocht nog voortgezet moest worden richting Vogelwaarde - en bij het fietsen het bier al snel een aanslag doet op mijn benen - heb ik niet veel meer gedronken. Het relaxte zitten heb ik afgesloten met een Christoffel Blond (6%). Kom ik nog eens fietsen in de buurt van Terneuzen doe ik dit café zeer zeker nog eens aan.

Ik kan dit café al mijn bierbrouwende en -drinkende collega's aanbevelen vanwege de relatief ruime, regelmatige wisselende, maar zeker ook wel het bijzonder bieraanbod.

Hieronder de gegevens betreffende het Idesbald - dubbel - bier: 

St. Idesbald dubbel - 8% alc.  oftewel "een bruin soepke".

De naam Sint Idesbald verwijst naar de historische Duinenabdij van St. Idesbald te koksijde. De geschiedenis stelt dat een Franse Benedictijner monnik, met name Ligerius, zich in 1107 in de duinen van Veurne kwam vestigen.

St. idesbald - dubbel is een bruin bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Na stopzetten van de brouwactiviteiten van brouwerij "Damy" (Olsene) in 1993 wordt het bier nu gebrouwen door brouwerij Huyghe.
Voor het brouwen van dit zuivere moutbier gebruikt men een een selectie van speciale kleurmouten.

Eenmaal gebrouwen gist het bier gedurende ongeveer één week met hoge gist. na een rijpingsperiode van ongeveer vier weken en een tweede gisting in de fles van een tiental dagen, krijgen we uiteindelijk de smaakvolle St. Idesbald - dubbel, dat als "soep uit een kommeke" wordt gedronken!

www.cafedegriete.nl