De favoriete  10

Van Louis.............

Als bierbrouwer heb ik natuurlijk meerdere malen kennis gemaakt
met de vele speciaal bieren, maar dan in de rol van 
biergenieter !!
Hieronder wil ik laten weten welke bieren mijn absolute voorkeur hebben.

scotch_gordan.jpg (16942 bytes) Gordon Scotch: een zoet, donkerbruin bier gebrouwen door John Martin in Edinburgh en bedoeld voor de Belgische en Franse markt . In Frankrijk heet het dan "Douglas". Het bier heeft een mooie roomkleurige schuimkraag en een alcholpercentage van 8,6 %. 

Westmalle - triple: nog altijd één der beste bieren en voor mij zeker een "terrassenbier". Tevens nog één van de weinige échte trappistenbieren 
(er zijn er nog 6). Een prachtige blonde van 9%.

westmalle.jpg (38330 bytes)

kwak.jpg (15273 bytes)

Kwak: (genoemd naar de herbergier Pauwel Kwak) is voor mij een bier dat je bijna altijd kunt drinken. En dan bedoel ik: meestal beďnvloedt de smaak van het ene bier de smaak van het andere. Maar een "Kwakje" behoudt altijd zijn eigen, volle karakter. En dan dat koetsiersglas............: dat maakt het echt helemaal af!

De ietwat zoete smaak in de Brugse Tripel (brouwerij de Gouden Boom in Brugge) bevalt mij wel en maakt voor mij dat het op nagenoeg gelijke hoogte staat met de Westmalle. Het voor tripel ietwat afwijkende hoge glas doet wel erg stoer aan, maar wat belangrijk is: ....het drinkt ook lekker!

brugsetripel.jpg (15736 bytes)

duvel.jpg (13623 bytes)

Geen bier om een avondje op door te zakken (zijn naam doet dat al vermoeden) maar so-wie-so een heel smakelijk zwaar blond bier van 8,5 %. 
En kenners zeggen:....bewaar het maar eens een jaar of 10 en drink hem dán! 
De champagne onder de bieren! (ver
Duveld goed!)

Evenals "zijn broertje" (Gordon Scotch) wordt de Gordon Finest Gold in Schotland gebrouwen en geëxporteerd naar België. 
Een geweldig fijn zwaar blond bier met een alcoholpercentage van 10%. Maar je kunt niet zeggen dat de alcohol overheerst. Het blikje ziet er minder feestelijk uit dan het flesje, maar ala, ..... het gaat om de inhoud!

gordon finest gold.jpg (4999 bytes)

gouden_carolus_emperor_label_200.jpg (20426 bytes)

Sinds mijn bezoek met de Deltabrouwers aan de Brouwerij "Het Anker"  in Mechelen ben ik weer van de Gouden Carolus (in zijn diverse verschijnings- vormen) gaan houden!  Een amberkleurige Carolus of  een geelbruine "Cuvee van de Keizer":  het streelt de tong!

Een beetje vreemde eend in de bijt: De "Pee Klak".  Ooit kocht ik dit bier enkel en alleen maar vanwege de naam. Maar ik heb er geen spijt van gehad. Een 5% blond bier met een hele fijne smaak. Ik vergelijk dit bier weleens met het hier iets bekendere Mosselbier van eveneeens 5%.  Een flesje (25 cl) met een ietwat saai etiket, maar aan te raden is het zeker!

pee_klak.jpg (15721 bytes)

LaTrappeQuadrupel.jpg (14170 bytes)

De Quadrupel van La Trappe. Wederom een superbier! 
De Trappistenbrouwerij "De Schaapskooi" in Berkel Enschot is de brouwer
van dit donkergekleurde bier.   Kortweg: "Bier met Body".

Enkele jaren geleden bood Grolsch een aantal verschillende seizoens- bieren aan, waarvan "Kanon"  het laatste bier werd. En het is ook het enige bier in die serie dat is blijven voortbestaan. En terecht! Waarschijnlijk wel het zwaarste bier van Nederland (11,6%). En pas op! Na 2 biertjes kun je je inderdaad voelen als een kanon!

kanon van grolsch.jpg (4782 bytes)

Deze top - 10  staat wat mij betreft niet in de volgorde van grootste voorkeur. Het zijn gewoon de tien bieren waar ik het eerst naar zou  kijken als ik bier zou gaan kopen. Maar ik weet dat ik er nog moeiteloos 10 bij zou kunnen zetten die mij ook heel goed bevallen: de Hoegaarden Grand Cru, de blikjes "Amsterdam"!! (10 en 12%), het Judasbier, het "Merck toch hoe Sterck"- bier van de Scheldebrouwers, Bornem Tripel,  enz. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de lichte bieren. 
Kom maar op met die Grolsch - beugelflesjes (toegegeven: er zit jeugdsentiment bij als geboren Achterhoeker), kom maar op met die Duitse pilsen als Schültenbrau, Küppers Kölsch en Warsteiner!
Er is zo ontzettend veel smaakvol bier en pils!

Het enige bier waar ik echter niet voor ga is witbier. Ik kan er maar niet aan wennen. Eén uitzondering maak ik dan voor de Duitse Weiszbieren (m.n Erdinger) die naar mijn mening toch van een ander gehalte zijn dan de Belgische en Nederlandse witbieren.

Tot slot:  de ene avond smaakt dat éne biertje net even anders dan de andere avond.
En toch: hetzelfde merk, uit dezelfde krat, dezelfde temperatuur. Maar vergeet niet dat: je eigen humeur, je lichaamsgesteldheid, de sfeer rondom en vooral ook het glas mede bepalen hoe lekker het biertje smaakt.

Proost  !!