Tussen Kapelle en Reimerswaal
Kapelle - kerkplein fietstocht door Oost-Zuid-Beveland Yerseke Moer

Deze tocht start vanuit Kapelle maar gaat voor het grootste gedeelte 
over het grondgebied van de buurgemeente Reimerswaal. 
Naar mijn idee zijn er maar weinig fietstochten in dit gebied beschreven. 
In die leemte heb ik willen voorzien door deze
tocht door Oost-Zuid-Beveland samen te stellen.

Voor de printversie van deze fietstocht:           

De route begint voor het gemeentehuis aan het Kerkplein in Kapelle (Zuid-Beveland).
Vergeet niet het gemeentehuis en de kerk te bekijken. Voor meer informatie en foto's van Kapelle zie:
http://savantas.dnsalias.net/~lsc/homepage/homepage.htm
U vertrekt vanaf het kruispunt en staat met uw rug naar het gemeentehuis, daar waar de twee beelden aangebracht zijn. Na 30 meter volgt de eerste bezienswaardigheid aan Uw rechterhand: het
geboortehuis van Annie MG Schmidt (zie plaquette op de muur).

geboortehuis van AMG Schmidt

Vervolgens gaat U de 1e weg rechts (Biezelingsestraat) en dan de1e links (Maurits- straat). Deze straat uit fietsen en rechtdoor blijven rijden (Spaarlingstraat); einde Spaarlingstraat oversteken naar  de Ambachtsherenwegeling. Dit is het begin van "De Bok", een - weliswaar klein - maar geliefd wandelgebied.


zonsondergang in "De Bok

Na ongeveer 500 meter (einde weg) is er een driesprong . U gaat rechtsaf het fietspad op. Na 250 meter gaan we linksaf - tussen de bomen door - een ander fietspad op. Na het bruggetje rijden we rechtdoor - een schelpenpaadje - dat we volgen tot aan de asfaltweg. Daar gaan we linksaf (Dankerseweg) en rijden de weg uit tot het einde. Daar de weg oversteken (Pas op!!) en rechtsaf het fietspad op richting Postbrug. (U blijft dus op de Postweg!
Tip: rechts in een bocht van de Dankerseweg kunt u een kijkje nemen in de Kapelse Moer.

In de bocht waar de Dankerseweg overgaat in de Tekenburgseweg (na 3300 meter) ligt de Kapelse Moer. Een bord vertelt U wat U hier kunt aantreffen. U kunt het doodlopende weg- getje ingaan om planten en vogels te bekijken.

N het passeren van de Postbrug gaat U direct rechtsaf (richting Vlake). (Let op: Ga niet onder langs het kanaal!). Na 2800 meter komt U aan bij de siertuin Sequioahof. U kunt deze tuin met horecagelegenheid bezoeken (niet op zondag). Deze siertuin is geheel ontworpen en aangelegd door de eigenaar dhr. de Koeyer. Hij heeft daar vaak "recyclemateriaal" voor gebruikt. Zo zijn er bv. oude rioolbuizen "omgetoverd" tot zuilen voor het Griekse deel van zijn tuin. 

Wemeldinge - Kanaal door Zuid-Beveland.jpg (36948 bytes)

Zicht op het Kanaal door Zuid-Beveland 
vanaf de Postbrug richting Wemeldinge

Ga bij het Sequoiahof linksaf (Reeweg) en volg deze weg ongeveer 2 km. Dan staat er aan uw rechterkant - juist voor een kruising - het naambordje "Reeweg". Bij deze kruising (knooppunt 64)  gaat U rechtsaf. 900 meter verder treft U een "vliegveldje" aan voor modelvliegers. Als U geluk hebt ziet U ('s avonds of in het weekend) de beoefenaars van deze hobby aan het werk. U rijdt nu overigens door de Yerseke Moer. Fiets nu rechtdoor (Steeweg) het dorp Yerseke binnen. 

Yerseke Moer2.jpg (47546 bytes)

Gras maaien voor "Natuurbehoud Zeeland" 
in de Yerseke Moer

N huisnummer 44 gaat U rechtsaf (Ambachtsherenlaan). Deze laan rijdt U uit tot het einde en volgt dan linksaf het fietspad (Schuitweg: let op tegenliggers!!). De volgende rotonde neemt U driekwart (Breeweg). Bij de volgende rotonde rechtdoor (= 2e afslag; nog steeds de Breeweg). Even verder houdt u rechts aan (Oudetorenstraat) en vervolgens gaat U rechtsaf (Bernhardstraat).

Voor U de route vervolgt kunt U ook een kijk- je nemen in het dorp Yerseke. U neemt de route weer op bij de Bernhardstraat

Einde Bernhardstraat gaat U Linksaf (Marijkelaan). Einde weg - bij T-splitsing - linksaf (Lange Ville). Aan het eind steekt U de voorrangsweg over (Pas op!!) en kruist U even verder ook de Zanddijk..100 meter verder gaat U rechtsaf de Molenpolderweg in (knooppunt 99) (15,8 km)
TIP: Achter de dijk kunt u een kijkje nemen bij de oesterputten en de mossel- bedrijven! 
Voor U de Molenpolderweg inslaat kunt U er ook voor kiezen om de oesterputten (dijk aan Uw linkerhand) te gaan bekijken.
U volgt de Molenpolderweg - die over gaat in de Molendijkseweg - tot + 10 meter voor de dijk die dwars op deze weg staat (ter hoogte van drukkerij Zoeteweij). Hier gaat U linksaf; U fietst dus aan de onderkant van de dijk. (Molendijk).Aan het eind van de Molendijk gaan we linksaf en direct rechts het dijkje op (Kaasgat). Bij de T-splitsing rechts aanhouden en bij de volgende splitsing linksaf. Na het passeren van de spoorweg volgen we het fiestpad tot aan de Rijksweg. Hier steken we over (Pas op!!) en gaan de Burg. Elenbaasstraat in.  (op huisnummer 17/19 kunt u zien hoe hoog het water in 1953 hier stond. Bijna aan het eind van deze straat staat bij de kerk een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de watersnoodramp; het monument is gemaakt door Jan Wolkers; de tekst is van A. Roland-Holst). Aan het eind linksaf en vervolgens de tweede straat rechts (Voorhoute) en na 100 meter linksaf (Slagveldstraat). Bij de "Oude molen" (lees het bord hierbij) steken we over en volgen rechtsaf het fietspad tot aan camping den Inkel (100 meter voorbij het zwembad). (24,4 km) Als U bij de "oude molen" oversteekt ziet U aan Uw rechterhand een geblokkeerde weg. Dit was tot 12 maart de toevoerweg naar de haven van de veerpont Kruiningen - Perkpol- der. Deze dienst is opgeheven vanwege de nieuwe Westerscheldetunnel (in de buurt van Vlissingen).
 Bij het verlaten van het terras bij camping den Inkel (rechtsaf) gaat U na100 meter linksaf (Polderweg). Bij de Zeedijk (let op monument watersnoodramp!) gaat U rechtsaf en blijft U de Polderweg volgen die overgaat in de Zwarteweg. Aan het eind steekt U de weg over en volgt U (linksaf) het fietspad terug naar de stoplichten bij de "oude molen". U steekt bij de stoplichten weer over en gaat vr de molen linksaf. Rij steeds rechtdoor (Sluisweg); Wij houden rechtsonder de dijk aan. ga de 1e weg rechts (Langeweg) Aan het einde gaan we links af (Sandeeweg). Daarna 1e weg rechts (knooppunt 85). Aan het eind rechtsaf : (Kanaalweg)  Als U bij het bordje "Sluisweg" links naar boven fietst komt U op de toegangsweg en bij het wachtlokaal van de vroegere veerpontverbinding Kruiningen - Perkpolder)
100 meter n de derde kruising rechts (kruising met de Zanddijk) gaan we links de sluizen over...................................................................................................................F
De beschrijving van de route gaat nu verder vanaf het vuurtorentje: Na het passeren van het vuurtorentje gaat U rechtsaf (Braakmanstraat) en na 50 meter linksaf (Scheldestraat) Einde Scheldestraat linksaf en vervolgens rechtsaf (Boomdijk)
Vr de zeedijk (32,5 km) gaat U rechtsaf. 
LET OP: je weet nooit van te voren welke sluisdeuren geopend zijn. Hoe en waar U de sluizen passeert wijst zichzelf door borden, lichten en/of afgesloten gedeeltes. Dat stukje is hier dan ook niet te beschrijven. Daarom:
bent U bij de sluizen eenmaal het kanaal overgestoken kijkt U dan eens naar links. Daar kunt U een klein vuurtorentje ontdekken. Deze staat op de weg bij de ingang van het dorpje Hansweert. 
Na 800 meter kunt U links de dijk opfietsen. U rijdt dan direct langs het water van de Westerschelde. Aan het einde rijdt U de dijk weer af, passeert het viaduct en  U komt uit bij de rotonde. Deze volgt U driekwart, U passeert motel de Caisson aan de voorzijde, en U gaat 500 meter verder rechtsaf een fietspad op. Volg dit fietspad tot voorbij het Marktplein; ga hier rechtsaf en direct weer linksaf (Noordstraat). 

Einde Noordstraat steekt U de weg over (pas op!!) en passeert U de spoorweg- overgang. Na de spoorwegovergang linksaf (Stationsstraat) en direct weer rechtsaanhouden (parallelweg van de Stationsstraat). Aan het einde rechtsaf (van der Biltlaan). Na 200 meter ligt aan Uw linkerkant de bibliotheek met ervoor het beeld van Dikkertje Dap. Aan het eind van deze straat staat U na 38,6 km weer terug op Uw startpunt: het gemeentehuis van Kapelle.

                           EINDE VAN DEZE TOCHT.
   

 Ik heb deze tocht met veel plezier en zorg geschreven en hoop dat u er van genoten hebt! Ik zou het heel prettig vinden als U een reactie (ook evt. verbeteringen of wetenswaardigheden betreffen- de deze tocht) zou willen mailen. Deze reacties worden dan toegevoegd aan deze tocht! klik daarvoor op onderstaande link: lschigt@zeelandnet.nl

Wilt U meer weten over mij en mijn hobby's? klik dan op
onderstaande link!

http://savantas.dnsalias.net/~lsc/

 

Deze tocht is nagefietst en bijgesteld 23 april  2008
Louis Schigt - Kapelle