Rondom 
Ooster- en Westerschelde
Westerschelde bij Hansweert fietstocht rondom  Ooster-
en Westerschelde
Oosterschelde bij Wemeldinge

Deze tocht is mijn meest favoriete fietstocht. U fietst de helft van de tocht direct langs het water (Westerschelde, Oosterschelde, Kanaal door Zuid-Beveland en het Goese Kanaal). In het voorjaar gebruik ik deze tocht om al vast "wat kleur op te doen". Zeewind en zon geven je snel een kleurtje.

Tegen het eind van deze tocht hebt U een keuzemogelijkheid. U kunt direct terug naar Kapelle rijden (totale lengte tocht 38 km) f U gaat via Goes terug naar Kapelle (totale lengte tocht 44,3 km). Kiest U voor de tocht via Goes is het raadzaam wat meer tijd uit te trekken. Goes heeft nl. een aantrekkelijk winkelgebied, fijne terrasjes en mooie historische gebouwen.

Twee waarschuwingen bij deze tocht: 
        1)    Er is meestal wel een windkracht 3 tot 4, die langs de Oosterschelde meestal tgen is
   
      2)    Verbranding door de zon, wind en zoute zeelucht gaat sneller dan U denkt!

De route begint voor het gemeentehuis aan het Kerkplein in Kapelle (Zuid-Beveland).
Vergeet niet het gemeentehuis en de kerk te bekijken. Voor meer informatie en foto's van Kapelle zie:
http://savantas.dnsalias.net/~lsc/homepage/homepage.htm
U vertrekt vanaf het kruispunt en staat met Uw rug naar het gemeentehuis (voorkant is de zijde met de beelden van lakenwever en fruitplukker)). Na 30 meter volgt de eerste bezienswaardigheid aan Uw rechterhand: het
geboortehuis van Annie MG Schmidt (zie plaquette op de muur).

geboortehuis van AMG Schmidt

Vervolgens gaat U de 1e weg rechts (Biezelingsestraat) en dan de1e links (Maurits- straat). Deze straat uit fietsen en rechtdoor blijven rijden (Spaarlingstraat); einde Spaarlingstraat oversteken naar  de Ambachtsherenwegeling. Dit is het begin van "De Bok", een - weliswaar klein - maar geliefd wandelgebied.


zonsondergang in "De Bok"

Na zo'n 500 meter volgt U de weg naar rechts (Links ligt een schelpenpaadje). Na 250 meter gaan we linksaf een ander fietspad op. Na het bruggetje rijden we rechtdoor - een schelpenpaadje - dat we volgen tot aan de asfaltweg. Daar gaan we linksaf en vervolgens de eerste weg rechts: Kelhoekseweg. Daarna weer 1e weg rechts (Hoekseweg). U steekt het spoor over (4 km) en gaat rechtsaf (Middenweg). Einde Middenweg neemt U het fietspad aan de linkerkant en U steekt de weg over (Pas op!!).U rijdt nu in het Schotwegje waar U aan het eind linksaf gaat (Blaaspoort) en vervolgens weer linksaf. Rijdt nu rechtdoor (klinkerweg verlaten en asfaltpad volgen) langs de vijver en U komt uit op de oude rijksweg. Steek deze voorzichtig over en volg het fietspad naar links. Bij de rotonde houdt U het meest rechtse fietspad aan, gaat over het viaduct en rijdt rechtdoor de dijk op! (7.1 km)


containerschip op de Westerschelde
bij Hansweert

U volgt het pad langs de Westerschelde tot aan de loods van Van der Straaten. U passeert deze loods en gaat rechtdoor: Scheldemond. Links ziet U het voormalige sluizencomplex en het dorpje Hansweert. (10.1 km). Vervolg de weg tot de splitsing waar U een dijkje op kunt gaan. Wij blijven echter aan de lage kant van het dijkje. Aan het eind van Scheldemond gaat U rechtsaf. (fietspad aan Uw linkerhand laten liggen!). 

Links van de zeedijk ligt Hansweert, een dorp-
je dat tot 1970 nog een grote betekenis had voor de scheepvaart. Het Kanaal door Zuid- Beveland verbond de Wester- en Oosterschel- de en bij Hansweert werden de schepen ge- schud. Het was toen het drukst bevaren kanaal van Europa. Omdat schippers soms enkele dagen voor anker moesten, zochten ze vertier in n van de bijna 20 caf's. Hansweert kreeg in die tijd de naam "Klein - Antwerpen".

 U rijdt nu langs Scheepswerf Reimerswaal. Eind van deze weg steekt U over naar het fietspad. (Let op!). Na ongeveer 100 meter fietst U ver de Vlaketunnel (let op het uitzicht). In de bocht die hierna volgt steekt U de weg over en rijdt U over de Noordeweg. Onder de Vlakebrug door rijdt U nu langs het Kanaal door Zuid-Beveland.   Aan de waterkant ziet U o.m. kokmeeuwen, zilvermeeuwen, mantelmeeuwen en scholek- sters. Links ziet U in de verte achtereenvol- gens:de kerktoren van Kapelle, de watertoren van Goes, de kerktoren van Kloetinge en de TV-toren van Goes.
Daar waar het Kanaal ophoudt gaat U het dijkje op en weer beneden aange- komen rechtsaf en even later linksaf (Oostelijke Kanaalweg). Blijf deze rechtdoor volgen (dijkje op) en op kruising linksaf (kanaal oversteken). Bij het havenkantoor linksaf en 50 meter verder rechts naar beneden (langs de jachthaven). Vervolg deze weg (Promenade). Einde Promenade links aanhouden (dijkje op) (19,6 km).

 

 We rijden boven op het paadje van de Zeedijk verder; einde pad: voorzichtig weg oversteken. Dit fietspad gaat via een parkeerplaatsje (weer goed opletten!!) over naar de rechterkant van de dijk. Einde dijk (24,1 km) gaan we weer rechts naar beneden en volgen het pad langs de zee. (tamelijk smal, let op tegenliggers!)   Aan het einde van dit pad gaan we rechts de sluizen over en "ronden" de jachthaven. U komt dan bij het aloude "Loze Vissertje", waar U in de schaduw van de 150-jaar oude linden (of op het zonneterras) een prima Belgisch biertje kunt bestellen: van 't vat of uit de fles! (26,8 km)

Langs de Oosterschelde lijkt het (vooral in het weekend) n langgerekte openlucht camping. m.n veel Belgen komen hier sportduiken, vis- sen, surfen, zwemmen, barbecun, schelpdie- ren zoeken, zeilen, etc. De plaatselijke bevol- king zien we meer op "het Wemeldingse strandje" (begin van deze dijk). Kijkt U vr U- rechts over het water - ziet U in de verte de (inmiddels tolvrije) Zeelandbrug.

De weg wordt vervolgd langs het Goese kanaal. In Wilhelminadorp gaat U linksaf de brug over. N de brug rechtsaf. U volgt deze weg tot U - via de Krukweg - boven op de Kattendijkse Dijk staat (31,3 km). Hier maakt U een keuze! U gaat  linksaf terug naar Kapelle (volg beschrijving bij 1) f U gaat rechtsaf naar Goes (volg beschrijving bij 2 ) U rijdt nu langs het woongebied "De Goese Meren".
   

 1)  U koos voor linksaf terug naar Kapelle! 
Na zo'n 100 meter gaat U rechtsaf naar beneden (Manneeweg) en daarna de 1e weg links (Bredeweg). 200 meter n boerderij "De Noordhoek" (huisnr. 12) gaat U linksaf het fietspad op. (dit is de Potmanswegeling).
 

 Aan de rechterkant van dit fietspad is een akkerrand ingezaaid met bloemen, o.m.:koren- bloem, reukloze kamille, klaproos, boekweit, groot streepzaad, vogelwikke en wilde ridder- spoor de meest opvallende zijn.
Aan het eind van dit pad rechtsaf (Monnikendijk). 100 meter na de "S-bocht" kunt U linksaf (Plasweg). Einde Plasweg linksaf en bij de rotonde rechtsaf. 100 meter na "rotonde rechtsaf" ziet U links een weiland met een gracht. Hier stond vroeger het Kasteel Maelstede.
 Fiets rechtdoor het dorp in. Bij de kruising rechtsaf (Kerkplein) om uiteindelijk weer voor het gemeentehuis te staan (38 km).                          EINDE VAN DEZE TOCHT. Naast de kerk ziet U nog de vroegere brand- put.
   
 2)  U koos voor rechtsaf  naar Goes!   
Volg nu rechtsaf de dijk. Na 1500 meter ligt aan Uw linkerhand de Hollandse Hoeve.Einde van de weg oversteken en fietspad volgen. N de brug gaat U linksaf Goes in. U komt aan op de Albert Joachimikade en de Kleine Kade. We rijden via de Turfkade rondom de haven naar de Grote Kade. Het huis op Grote kade 44 (1555) draagt nog de kop van "de oude Gaper". Hier gaat U rechtsaf (Koningstraat) en direct weer rechtsaf (Magdalenastraat). Rijd nu rechtdoor om de Beestenmarkt heen (let op de stadpomp midden op de markt) en ga daarna rechtsaf (Waterstraat) en na 50 meter linksaf (Vlasmarkt). Rijd tenslotte door de Rijfelstraat naar de Grote Markt.
(34,5 km). U kunt nu de stad verder bekijken, winkelen, een hapje of drankje nemen of gewoon de route vervolgen.
De Hollandse Hoeve is een recreatiegebied met o.m. een speeltuin, een kruidentuin, een kinderboerderij, een midgetgolfbaan en een ambachtencentrum. In het ambachtencentrum zijn ambachtslieden bezig met houtsnijwerk, kaarsen maken, schilderen, etc. In veel gevallen kunnen kinderen ook activiteiten ondernemen.
Vr het postkantoor rechtsaf (let op: in het winkelgebied mag niet gefietst worden) en voor de Hema linksaf (Klokstraat); vervolgens rechtdoor (Ganzepoortstraat) over "De Stenen Brug", linksaf de Voorstad in. Vervolgens neemt u de 2e weg links (Vogelzangsweg). Fiets nu steeds rechtdoor (ook bij de rode paaltjes in de bocht); bij de laatste oversteek komt U in het Vogelzangspad. Houd dit pad links aan en ga aan het eind rechtsaf (Zomerweg) en vervolgens de 3e straat links, dan 1e weg rechts. U rijdt nu in de Schimmelpenninckstraat. Aan het einde linksaf en na de molen weer linksaf (Tervatenseweg). Bij de driesprong rechtsaf (Bredeweg). 
Na 1500 meter rechtsaf een fietspad op.       
F                 
 

 

Aan de rechterkant van dit fietspad is een akkerrand ingezaaid met bloemen, o.m.:koren- bloem, reukloze kamille, klaproos, boekweit, groot streepzaad, vogelwikke en wilde ridder- spoor de meest opvallende zijn. 

Aan het eind van dit pad rechtsaf (Monnikendijk). 100 meter na de "S-bocht" kunt U linksaf (Plasweg). Einde Plasweg linksaf en bij de rotonde rechtsaf. 100 meter na "rotonde rechtsaf" ziet U links een weiland met een gracht. Hier stond vroeger het Kasteel Maelstede.
Fiets rechtdoor het dorp in. Bij de kruising rechtsaf (Kerkplein) om uiteindelijk weer voor het gemeentehuis te staan (44,3 km).                        EINDE VAN DEZE TOCHT. Naast de kerk ziet U nog de vroegere brand- put.
   

 Ik heb deze tocht met veel plezier en zorg geschreven en hoop dat u er van genoten hebt! Ik zou het heel prettig vinden als U een reactie (ook evt. verbeteringen of wetenswaardigheden betreffen- de deze tocht) zou willen mailen. Deze reacties worden dan toegevoegd aan deze tocht! klik daarvoor op onderstaande link: lschigt@zeelandnet.nl

Wilt U meer weten over mij en mijn hobby's? klik dan op
onderstaande link!

http://savantas.dnsalias.net/~lsc/

 

GOES    (klik op foto voor een vergroting)

Goes Kleine Kade 47.jpg (135849 bytes) Keizer karelhuis.jpg (65555 bytes) Goes-Soephuus.jpg (85894 bytes) Goes-StenenBrug.jpg (85320 bytes)
Kleine Kade 47
in Rococo-stijl

Karel V- huis (Turfkade):  
na de stadsbrand in 1554 stelde Karel V Goes tijdelijk vrij van belastingheffing zodat ge- werkt kon worden aan herstel van de stad. Om die reden kreeg dit pand (thans een horecagelegenheid) zijn naam.

't Soepuus (Kleine Kade 43):  
was eertijds een getijdemolen en deed in latere jaren dienst als 
"uit- deelhuis" van soep aan de armen van Goes.

De Stenen Brug (Voorstad)
in 1624 gekomen in plaats van een houten brug naar de stad. Ook wel Ganzepoortbrug genoemd.

Louis Schigt - kapelle