In de aardrijkskundeles leerden we vroeger dat "Letland - Estland - Litouwen' net zo'n "drie-eenheid" was als bv. Aruba, Bonaire en Curacao.
En je wist dat (van noord naar zuid gezien) het middelste land van de drie Letland was met de hoofdstad Riga.
Omdat het vóór de onafhankelijkheid deel uit maakte van de Sovjet Unie behoorde het voor mij toch wel tot één van die magische landen.
En aan dat land heb ik in het weekend van 26 maart 2010 een bezoek gebracht.

De laatste jaren maken prijsvechters "in de lucht" het de mensen steeds gemakkelijker om verder gelegen gebieden te bezoeken. Voor nog geen honderd euro retour konden we dit weekend het tripje maken. Volgens de ANWB-routeplanner ligt Riga op 4 km. na 2000 km van Kapelle vandaan. Als je het met de auto zou rijden waren volgens dezelfde planner € 252 aan benzine kwijt (enkele reis) . En over de reistijd - nu vliegend 2 uur - zullen we het maar helemaal niet hebben.

Om 10.30 uur vertrokken vanaf Ryan-airs "thuisbasis" Weeze (bij Düsseldorf) en stonden om 13.30 uur (één uur tijdverschil met Nederland) op de luchthaven van Riga.

vliegveld Weeze aan boord airport   Riga airport   Riga airport   Riga

Direct naast Airport Riga lag een vliegtuigmuseum, dat de naam eigenlijk niet waard was. Op sommige plaatsen was het meer een verzameling van een hoop schroot dan een museum. Tussen de diverse vliegtuigen en helikopters vond je net zo gemakkelijk een oude auto, een caravan, een vliegtuigtrap of oud speelmateriaal voor kinderen. Enige logica was er niet in te ontdekken. Maar voor Hilco die met ons meereisde was dit even een klein paradijsje op aarde: hij kon hier zijn mede-vliegtuigspotters aftroeven.

ingang museum   op één na grootste
helikopter ooit
   
    ook te zien in het
vliegtuigmuseum
   

Na het museumbezoek bestelden we een minibusje dat voor ons de 15 km. overbrugde van vliegveld naar binnenstad. Nagenoeg in het centrum hadden we een appartement afgehuurd. Aan de buitenkant deed het ons in alles denken aan het oude oostblok: verwaarloosde, grauwe gevels. Bij binnenkomst is er een serieuze, degelijke brede trap met smeedijzeren leuning, 3 hoog. In het midden staat een oude lift, waar je je in eerste instantie niet aan zou wagen, bang dat je geëlectrokuteerd zou kunnen worden. maar dat viel bij nader inzien toch wel mee. De lift werkte perfect.

alarmbellen buitenzijde

liftkoker in de hal

dubbele liftdeuren

Eenmaal binnen waren de twijfels over ons appartement snel weggenomen. Julia, de charmante en zeer goed engelssprekende gastvrouw toonde ons haar appartement voor 9 personen. Het was er absoluut schoon en netjes. Hoge kamers, waarin een sfeervolle inrichting. Alles ademde de jaren '50. Alleen de keuken en de badkamer waren  gemoderniseerd. We waanden ons allemaal een beetje de tsaar met zijn tsarin.

gang gang schitterende kachel slaapkamer badkamer
PC vrij te gebruiken woonkamer woonkamer keuken keuken

Nadat de kamers verdeeld en ingericht waren zijn we de stad ingegaan om de eerste boodschappen te halen en een hapje te gaan eten. De supermarkt was al direct op de hoek  (meevallertje) en óm hoek troffen we "fabrika' aan. De naam deed vermoeden dat het hier nogal fabrieksmatig aan toe zou gaan. En qua bediening, maar ook kwaliteit, bleek dat niet ver naast de waarheid te zijn. Maar oké, de magen waren gevuld. Voordeel van de winkels in Riga: alle dagen geopend van 's morgens vroeg tot 's avond laat (22.00 uur).

Na het eten gaan we de stad in om de eerste indrukken op te doen. Enkele bredere straten kruisen met wat kleinere. Enkele honderden meters van ons appartement vandaan ligt - redelijk midden in de stad - een klein parkje met een stadsgracht. Meest opvallende hier zijn de liefdessloten. Jonge geliefden klikken een slot aan het hek en gooien vervolgens het sleuteltje in het water. Zij geven hiermee aan het slot nooit meer te hoeven openen: de ware is immers al gevonden.

     
       


vrijheidsbeeld

Ter gelegenheid van de 15e verjaardag van de vrije republiek werd op  18 november 1935 het vrijheidsmonument opgericht. Dit monument wordt als hét belangrijkste monument van heel Letland beschouwd. In de bezettingsjaren ergerden de Russen zich ernstig aan dit monument en zij bedachten allerlei redenen om het monument te
verwijderen of een andere betekenis te geven.

Ze leken een troef in handen te hebben toen ze bedachten dat het monument in elkaar zou kunnen storten vanwege het verkeer er rondom heen. De Letten reageerden simpel door er een voetgangersgebied van te maken
en sloegen zo weer een argument uit handen van de Sovjets.

Het beeld is een 9 meter bonzen beeld van een vrouw met 3 sterren in haar hand op een obelisk van 42 meter.
 

  

Christus Geboorte kathedraal

kerken

In Riga kun je een tiental kerken aantreffen die diverse geloven in zich dragen. In de Christus-Geboorte-kathedraal (neobyzantijnse bouwstijl) komen de Russisch-orthodox gelovigen samen. Een prachtige kerk met 5 koepels. De Dom van Riga (Mariakathedraal) is van oorsprong een Gotische kerk. Maar door de eeuwen heen zijn er vele andere stijlen in toegepast. Het is de grootste kerk in de balkan en heeft een wereldberoemd orgel.  De hoogste toren is die van de Sint Petrus kerk. Als je die toren beklimt heb je een geweldig uitzicht over de stad.
 

Dom

in de gangen bij de Dom zijn allerlei steenfragmenten en andere
"kerkse zaken" te bekijken.
    't haantje van de toren
                 
Christus Geboorte Kathedraal CG-kathedraal - detail katholiek kerk  kerk bij de universiteit van Riga

Op de hoek van de Placésstraat - 50 meter van ons appartement - stond deze kerk. Van binnen één en al schilderrijkdom. Muren beschilderd, grote schilderijen opgehangen etc. Mij is nog niet bekend wat dit voor een kerk is, maar het deed ons erg byzantijns en ikoonachtig aan. In de ruimte stonden
geen altaars en deed niets denken aan eucharistievieringen. Het leek meer een sociale ontmoetings- en gebedsruimte. Er werd voor diverse schilderijen gebeden en kaarsen opgestoken. Na enkele gebedjes ging men terug naar de wand van deze ronde ruimte waar bankjes stonden en waar mensen met elkaar half-fluisterend in gesprek gingen. Op de dag dat wij hier waren was het palmzondag. Iedereen liep met kleine bosjes wilgentakjes. Wij denken dat dit hetzelfde idee dient als bij ons de palmtakjes op palmzondag.

De binnenstad - Jugendstil.
De rivier de Duina deelt het centrum van de stad in tweeën. Rechts van de rivier vind je het oude stadscentrum.
Riga is met Wenen, Praag en Darmstadt één van de mooiste Jugendstil - steden, getuige de hierna volgende prachtige bouwwerken.

Jugendstilmuseum

Zoals hiervoor al omschreven is Riga één van de mooiste steden als het gaat om Jugendstil. Riga bezit zelfs een Jugendstilmuseum, dat nog maar enkele weken geleden zijn deuren opende. De architect die in het tot museum omgebouwde huis eind 19e eeuw - begin 20e eeuw woonde heeft de inrichting van zijn huis nagenoeg onaangeroerd achtergelaten. Het huis staat dan ook vol Jugenstil-interieur: van lampekap tot hoed, van lampetschaal tot fornuis, van glas-in-lood tot gestuckte plafonds. De vloer is een zeer mooi en duur ingelegd parket. Bezoekers moeten dan ook sloffen over hun schoenen aantrekken om beschadigingen aan het parket te voorkomen. Binnen werden we ontvangen door een - ook al in jugendstil geklede - jongedame die ons in zeer goed Engels toesprak en al onze vragen vriendelijk beantwoordde. Nog een opvallend accent troffen we aan in de keuken: het tafelkleed, de gordijnen, het behang, de kastrandjes en het doek aan de keukenschouw hadden onmiskenbaar Nederlandse motieven, uitgevoerd in Delfts blauw.

de ontvangst pantoffels aan     glas in lood     Ned.  invloeden Ned.  invloeden

De Centrale Markt

De Centrale markt bestaat uit vijf enorme hallen die zo'n 35 meter hoog zijn. Oorspronkelijk wilde men er Zeppelins bouwen, maar dat is er nooit van gekomen. Men richtte de hallen in als markthallen en zo werd de Centrale markt van Riga de grootste van Europa. Eén hal is alleen maar ingericht voor de verkoop van vis, een andere hal is alleen maar voor vleesverkoop. De 3 andere hallen verdelen de ruimte onder groenteboeren, bakkers en supermarktproducten. De hallen zijn nokvol en tóch zijn er nog volop handelaren die er ook hun waar zouden willen verkopen. Vanwege ruimtegebrek staan zij met hun nering op het plein om de hallen heen. De hallen worden m.n. bezocht door de mensen die het wat minder breed hebben, omdat hier de prijzen wat lager liggen dan in de gewone supermarkt. Bovendien is de waar hier wat verser dan in andere winkels. De markt werkt hier al vanaf 1930.

de Zeppelin-hangars binnenkant hangar de vleeshal   handelen buiten de hal handelen buiten de hal handelen buiten de hal handelen buiten de hal

De buitenwijk

Ga je met de tram enkele kilometers buiten de stad dan krijg je toch al gauw weer het grauwe, uitgeleefde oostblok te zien. Grijze flats, verwaarloosde straten, dichtgetimmerde huizen, etc. Het reizen met de tram is in Riga best wel goed geregeld. Bijna ieder kwartier is er wel ergens een tram waar je in kunt stappen. Zorg wel dat je klein geld bij je hebt, want de trambestuurder heeft graag gepast geld. Een ritje met de tram kost 0,70 lats (+ € 0,95) ongeacht of je één halte verder moet zijn of 7 kilometer buiten de stad. Als je maar niet overstapt. Want elke keer opnieuw kost het instappen 0,70 lats. Het is een redelijk comfortabele manier van reizen binnen de stad. Eén keer waren we er getuige van dat barmhartigheid hier niet telt: een - vermoedelijk verwarde of dronken vrouw - stond vóór in de tram nogal hardop in zichzelf te kletsen, te vloeken en te schelden. De trambestuurder stopte de tram en zette de oudere dame zonder pardon uit de tram, ergens in een donkere buitenwijk, en vervolgde zijn weg.
 

tram   binnenkant tram verwaarloosde weg bouwvalligheid bouwvalligheid bouwvalligheid stadsvervuiling

Rommelmarkt

Ergens in de buitenwijken van Riga komen we terecht op een rommelmarkt. Het woord "rommelmarkt" kan  niet beter weergeven wat we hier aantreffen : rommel in de ruimste zin van het woord: kapot, onvolledig, roestig en alles op en door elkaar, zodat je met de beste wil van de wereld niet kunt vinden wat je eigenlijk zoekt. Meest opvallende dat we tegenkwamen was materiaal dat terug ging naar de Hitlertijd: dolken met hakenkruizen, foto- en boekenmateriaal m.b.t Hitler, penningen met de beeltenis van Hitler, etc.  De foto's hieronder geven een indruk van deze rommelmarkt.

Raadhuisplein

Het Raadhuisplein is het belangrijkste plein van deze middeleeuwse stad. Hier vonden alle belangrijke gebeurtenissen van een stad plaats. Van openbare festiviteiten tot tentoonstellingen. Op het Raadhuisplein bevond zich ook het gebouw waar alle goederen gewogen werden (Waaghuis). Ook het raadhuis en het "zgn. "Zwartekoppenhuis"staat op het Raadhuisplein. En vanaf deze plaats zie je de hoge toren van de Sint Petruskerk boven alle gebouwen uitsteken. In WO II werd deze historische kern geheel verwoest. Slechts de muren van de Sint Petruskerk bleven overeind staan.
Het Zwartekoppenhuis en het raadhuis zijn in de 21e eeuw opnieuw gebouwd, maar wel geheel naar het voorbeeld van de aloude gebouwen.

Raadhuisplein met Sint Petruskerk Raadhuis   Zwartekoppenhuis (rechts) Zwartekoppenhuis (detail)

Ontspannen

Een toch wel wat bizarre manier van ontspannen is voorbehouden aan mensen die graag eens willen schieten met pistool of kalasjnikov. In Letland kan dat. Er is een schietbunker waar je met divers zwaar wapentuig mag schieten. Persoonlijk zit ik liever in een goed café. We bezochten een Lets café dat ons - wat aankleding en entourage betreft - wat deed denken aan de middeleeuwen. Een aardig cafeetje, maar niet bijzonder. Opvallend was een compleet Belgisch café midden in Riga. Met prachtige bieren als Chimay, Kwak, Duvel of Hoegaarden; een aantal bieren op de tap, en nog vele bieren "op de fles". En bovendien geschonken in de juiste glazen!
Ook een aparte ervaring was het bezoek aan de skylinebar. Op de 26e verdieping (op zo'n 80 meter hoogte) drink je je biertje en heb je een schitterend uitzicht over de stad. Ook de lift er naar toe is bijzonder: de lift hangt in een glazen koker zodat je de stad letterlijk onder je ziet verdwijnen. Een mooie ervaring.

De laatste avond zijn we nog naar Lido Atputas Centrs geweest. Een horecagelegenheid annex recreatiepark. Het horecagedeelte gaat er prat op een keus te hebben uit meer dan 500 Letse gerechten, eventueel aangevuld met lekkere Letse bieren. Eerlijk gezegd heb ik hoofdzakelijk de standaardgerechten gezien en gegeten die bij dit soort "massahuizen" horen. En veelal waren ze ook nog behoorlijk smakeloos.

de schietbunker entree schietbunker Joeri Hilco score van Hilco
in het Lets café Lido Atputas Centrs Skyline - outisde Skyline - inside Skyline - inside
Belgs café diverse bieren op de tap de bar een Kwakje degusteren  bierspreuk

Diversen (hieronder nog enkele foto's "van alles wat".

standbeeld bij het Raadhuisplein standbeeld Rainer bruggen over de Duina tram rommelig Riga grauw Riga
straatje straatje straatje straatje straatje straatje
Jugendstildeur acad. v. wetenschappen  acad. v. wetenschappen  acad. v. wetenschappen   "gewapend"beton? vertrek Riga